Vägen till att bli racingförare

Drömmer du om att få susa runt i en bil på bana? Motorsport är en riktigt stor folksport i vårt land och många team drivs av familjemedlemmar eller gäng med kompisar. Det är väldigt få team som får ekonomiskt stöd av sponsorer. Några tips för dig som vill bli racingförare kommer här.

Vad krävs för att bli racingförare?

För att köra racing så krävs ett körkort för bil, hjälm och godkända flamsäkra kläder. Det finns en rad olika serier som du kan tävla i både i Sverige och utomlands.

För att nå toppen och bli en professionell racingförare så krävs år av utbildning och viljan att arbeta hårt mot ett mål. Börja med lokala tävlingar för att sedan avancera till regional och kanske till och med europa- eller världsmästerskap i rally. Många kända namn inom rally har tävlat i flera olika typer av motorsport, exempelvis Tommi Mäkinen och Mikka Hakinen.

Om du vill bli F1 förare så krävs det att du börjar tidigt och det är ofta för sent när du är över 15 år. Många kända F1-förare så som Lewis Hamilton och Michael Shumacher börja lotsa go-kart innan de fyllde 13 år. Sedan gick det vidare med hjälp av sponsorer till Formel 3. Lewis Hamilton körde Grand Prix Racing medan Michael Shumacher körde prototyp racing, innan de tills slut förverkligade sina drömmar och flyttade till F1.

Köp körtid

Du kan köpa körtid eller en plats i ett racingteam. Om du har erfarenhet av att meka med bilar och kan hjälpa till när det uppstår något problem så är det alltid uppskattat. Det är dock inte förutsättning utan du kan enbart köpa körtid eller en plats i ett team om du så önskar. Ett sätt att få lite extra pengar till sitt team är att sälja förarplatser. Det finns många personer som väntar på att få köra en racingbil.